15-08-2017

Crossende oudjes

Rustig wachtend voor het stoplicht zie ik hoe een ouder iemand met verbeten gezicht vol gas op zijn elektrische fiets probeert het groene licht te halen. Met 28 kilometer per uur vliegt hij over het kruispunt en gooit op het allerlaatst zijn heupen naar links om de 90 graden bocht te halen om vervolgens triomfantelijk te grijnzen. Zijn vrouw vloekend en tierend achter hem aan fietsend en hem laten wetend dat zij bijna uit de bocht vloog, doordat ze op de stoeprand van het fietspad knalde. Ik sloeg dat gade.

Elektrische fietsen worden op dit moment aan de lopende band verkocht. ‘Onze’ eigen Leontien van Moorsel prijkt fier op de site (en televisie) voor een fietsenmerk waar ze bij de Zuiderburen bier van hebben. Zou het onderschrift ‘Olympisch kampioene wielrennen’ betekenen dat je wel echt moet kunnen fietsen voordat je op een elektrische fiets mag? 25 gaan ze vertelde de vertegenwoordigster mij aan de telefoon toen ik belde. 28 ging ie vanmorgen toen ik met de buurman meefietste. 

Ondanks dat er nog geen geaccepteerde theorie over veroudering is, weten we dat pakweg rond ons vijftigste levensjaar de aftakeling van ons lichaam inzet. Wezenlijk belangrijk in deze is het verschil in levensstijl de jaren ervoor.

Die is van grote invloed op de mate van aftakeling. Uit onderzoek weten we dat veroudering tot het 85ste levensjaar voor 80% wordt bepaald door levensstijl en 20% door genen. Dus je hebt voor 80% invloed op het feit of en hoe je gezond oud(er) wordt. Leefstijl die veroudering kan vertragen en ook zeker invloed heeft op de reactiesnelheid van de hersenen.

Met een fors BMI in Nederland weten we ook dat niet iedereen die levensstijl even belangrijk vindt. Dit zal betekenen dat we niet gezonder oud(er) worden. In Duitsland is het gewoon dat men een fietshelm draagt. In Nederland mag iedereen zonder problemen op een fiets die 28 kilometer per uur kan. Zonder helm, maar ook zonder toetsing of ze die snelheid geestelijk en fysiek wel aankunnen. Wel of geen rijbewijs?

Als midden veertiger beweeg ik me ook frequent over de weg. Meestal met de benenwagen, soms op een niet elektrische fiets. Ik loop links op het fietspad om goed zichtbaar te zijn voor tegemoet komend verkeer. Dinsdag liep ik mijn wekelijkse rondje, links op het fietspad. Uit de weg van links kwam een heer op een elektrische fiets erg hard door de bocht. Daar liep ik. De reactie die daarop volgde toen hij zich in het gras had genesteld was verre van voorbeeldig. Dat hij zo eenvoudig de controle over zijn fiets verloor verbaasde mij niet. Wel dat hij geen (hoofd)letsel had.

Laten we, los van die helm, in ieder geval iets verzinnen voor die crossende oudjes en ze beschermen. Bijvoorbeeld fietsexamen of alleen vol gas buiten de bebouwde kom?  

blog comments powered by Disqus