15-01-2013

Veteraanbod!?

Ik was 36 jaar oud toen ik me net een kleine raceauto waande. Samen met 6.000 deelnemers reden we de 24uurs van LeMans op inlineskates. 600 teams van 10 rijders. Een waanzinnige ervaring!

Nu heb ik niet veel met Fransen. Helaas was ik de enige van ons mixed ensemble die “la
langue de l’amour ” nog enigszins verstaanbaar uitsprak. Qui HollandaisNa het overleggen van de doktersverklaringen moesten we onze leeftijd invullen. Categorie veteranen. Alsof we de meest wrange wijn door moesten slikken keken we. Veteranen? Wat dachten die mafkezen, dat we bejaard waren?Nu 7 jaar later heb ik als 40-plusser nog steeds niet het idee een veteraan te zijn. Tuurlijk, ik heb meer ervaring maar heb zeker nog niet de wijsheid in pacht. Ik ben in de bloei van mijn leven en heb een mooie mix tussen ambitie en ervaring. Of mijn opdrachtgever dat ook zo ziet, geen idee eigenlijk.

Inschrijven bij een opdrachtgever/ werkgever is vergelijkbaar. Gelukkig word je dan niet met 35+ een veteraan. Of toch? Willen we louter rappe jongeheren/ dames en accepteren we de mindere ervaring en prefereren we de looks en snelheid? In mijn metier (rotfrans) is het “inschrijven van personeel” de start van een goed huwelijk. Verzuim start bij het aannemen van personeel.

In de ietwat hippere teksten wordt personeel aangeduid als human capital. Bij het kopen van een woning beding je de beste rente en overige voorwaarden. Doe je dat ook bij je personeel? Het beperken van je schadelast door verzuim zit in die voorwaarden.

Toegegeven, je mag niet zo veel vragen. En dat verergert. Per 1 januari mag je bijv. pas na 2 maanden (de maximale proefperiode) vragen naar een Wajong verleden. Vergeet de subsidieaanvraag dan niet! Wat wel mag? Sport je actief? Rook je, drink je alcohol? Ben je gescheiden? We vragen er op los. Ben je wel eens langer dan een week afwezig geweest zonder reden? We doen maar.

Tja, en bij die echte veteranen vragen we nog meer! Die moeten een beetje bij de tijd zijn, geen krakkemikkig fysiek gestel hebben en een beetje rap van geest zijn. Geen ouwe lullen hier. Dat past niet. Het voordeel? Los van de ervaring, weinig ziekte-dagen, geen gelul over zwangerschappen, weinig ge-job-hop etc, is een veteraan een no trouble alternatief voor de jonge stampertjes die steeds meer willen om uiteindelijk in Cap Gemini tarieven te belanden.

En wat mag u dan niet vergeten? Referenties navragen! Niet enkel aan de veteraan zelf, die zijn altijd positief. Beperk uw schadelast, bellen dus! Beding wel de beste voorwaarden voor die bak kennis en ervaring!

Tags: Mening
blog comments powered by Disqus